6 SOFTVERA/APLIKACIJA KOJE BI SVAKI HAKER TREBALO DA ZNA

Hacker working in the darkness

Svakoga dana na stotine sajtova bude hakovano, a vlasnici često ne znaju kako se to desilo. Između ostalog, hakovan sajt donosi mnogo muke, stresa i neprijatnosti. U ovom članku predstavljamo softvere i aplikacije koje svaki haker zna.

KALI LINUX

Kali Linux je zasnovan na distribuciji Debijan. Оva distribucija GNU/Linuksa je napravljena za digitalnu forenziku, testiranje probojnosti i hakovanje. Kali Linuks poseduje preko 600 ugrađenih alata za testiranje probojnosti, uključujući Armitage, John The Ripper, Aircrack-ng, Metasploit itd. Kali linux se može instalirati na hard disku, ali se takođe može pokrenuti preko Live CD-a ili Live USB-a, takođe ga možemo instalirati i na virtuelnu mašinu. Razvili su ga Mati Aharoni i Devon Kearns tako što su prepravili BackTrack, njihovu prethodnu Linux distribuciju baziranu na Ubuntu. Treći programer jezgra sistema je Raphaël Hertzog, koji im se pridružio kao Debijan ekspert. Kali Linux je objavljen 13. marta 2013. godine kao potpuna rekonstrukcija BackTrack Linux-a od vrha do dna, koja se u potpunosti pridržava Debian razvojnih standarda. Kali Linux, kao i Back-Track, potpuno je besplatan i uvek će biti. Nećete nikad morati da platite Kali Linux.

Otvoren izvor Git tree: Ceo izvorni kod koji ide u Kali Linux dostupan je svima koji žele da izmene ili obnove pakete kako bi odgovarali njihovim specifičnim potrebama.

FHS kompatibilan: Kali se pridržava standarda hijerarhije datotečnog sistema, omogućavajući korisnicima Linuxa da lako lociraju binarne datoteke, datoteke podrške, biblioteke itd.

Podrška za bežične uređaje širokog opsega: Izgradili smo Kali Linux kako bi podržali što više bežičnih uređaja, omogućavajući mu da pravilno radi na raznim hardverima i čini ga kompatibilnim sa brojnim USB i drugim bežičnim uređajima.

Razvijen u sigurnom okruženju: Tim Kali Linux-a sastoji se od male grupe ljudi koji su jedini pouzdani za izvršavanje paketa i interakciju s riznicama, a sve to se radi koristeći više sigurnih protokola.

Podrška na više jezika: Iako su alati za penetraciju napisani na engleskom jeziku, osigurali smo da Kali uključuje istinsku multijezičku podršku, omogućavajući više korisnika da rade na svom maternjem jeziku i lociraju alate potrebne za posao.

ARMEL i ARMHF podrška: M-bazirani single-board sistemi, kao što su Raspberry Pi i BeagleBone Black, između ostalog postaju sve prisutniji i jeftiniji. Znali smo da Kali podrška ARM-u mora biti jako robusna, sa potpuno funkcionalnim instalacijama za ARMEL i ARMHF sisteme. Kali Linux je dostupan na širokom spektru ARM uređaja i ima ARM spremišta integrisana sa glavnom distribucijom, tako da se alati za ARM ažuriraju zajedno sa ostatkom distribucije.

Kali Linux je posebno prilagođen potrebama stručnjaka za proveru penetracije, i stoga sva dokumentacija na ovoj lokaciji pretpostavlja prethodno poznavanje operativnog sistema Linux uopšte.

TAILS

Tails jel živi sistem čiji je glavni cilj čuvanje privatnosti i anonimnosti. Pomaže da dok koristite internet ostanete potpuno anonimni bez obzira šta surfujete, a pritom ne ostavljajući nikakav trag. Tails je kompletan operativni sistem dizajniran da bude korišćen sa DVD i fleša, potpuno nezavistan od operativnog sistema koji je na računaru instaliran. To je slobodan softver zasnovan na Debianu. Tails dolazi sa nekoliko aplikacija konfigurisane kako bi očuvale vašu privatnost i anonimnost: internet preglednik, čet klijent, klijent pošte, kancelarijski paket, editor slika i zvuka, itd.

Tails se oslanja na Tor anonimnu mrežu kako bi zaštitio korisnikovu privatnost dok je na mreži: kompletan softver je konfigurisan da se konektuje isljučivo preko Tora, a sve ostale konekcije su automatski blokirane. Tor je slobodan softver koja pomaže korisniku da se odbrani od svih praćenja, i zloupotreba preko javnih mreža. Tor štiti korisnika odbijajuči bilo kakvo prikupljanje informacija o tome, gde ste bili, šta ste radili, koje ste sajtove posećivali, koliko puta itd…Sprečava prikupljanje informacija o vama.

TOR

Sa povećanim sveobuhvatnim nadgledanjem od strane poslodavaca, škola i čak vlada, anonimnost prilikom pretraživanja Interneta postala je prioritet. Mnogi korisnici koji žele privatnost prelaze na Tor Browser (The Onion Router), mrežu koju je izvorno stvorila američka mornarica i sada koristi bezbroj web surfera širom svijeta. Motivi za korištenje Tor-a, koji distribuira vaš dolazni i odlazni saobraćaj kroz seriju virtuelnih tunela, su različiti, od novinara koji želi zadržati korespondenciju sa tajnim izvorima privatnom do svakodnevnih korisnika Interneta koji žele da pristupe web stranicama kojima je pristup ograničio njihov provajder. Iako neki iskoriste Tor u kriminalne svrhe, većina web surfera jednostavno želi da zaustavi sajtove da prate svaki njihov potez ili da odrede njihovu geolokaciju. Preuzmite Tor Browser paket- softverski paket koji vam može podići i pokrenuti Tor-u uz minimalnu intervenciju korisnika. Nijedan metod anonimizacije nije potpuno siguran, čak i Tor korisnici mogu biti s vremena na vrijeme praćeni.

Čim se pokrene pretraživač, obično se pokreće veza sa Tor mrežom, zavisno od vaših individualnih postavki. Budite strpljivi, jer ovaj proces može potrajati nekoliko sekundi ili do nekoliko minuta da se završi. Kada se uspostavlja veza sa Tor-om, ekran Status će nestati, a Tor Browser bi trebalo da pokrene nakon nekoliko kratkih sekundi.

Tor pretraživač bi trebao biti vidljiv u prvom planu. Sav dolazni i odlazni saobraćaj koji se generiše kroz ovaj pretraživač će se prebacivati kroz Tor, pružajući relativno sigurno i anonimno iskustvo u pretraživanju. Nakon pokretanja, aplikacija Tor Browser automatski otvara Web stranicu hostovanu na torproject.org koja sadrži vezu za testiranje mrežnih postavki. Izbor ovog linka prikazuje vašu trenutnu IP adresu u mreži Tor. Virtualni anonimni ogrtač je sada uključen, jer ćete primijetiti da to nije vaša stvarna IP adresa.

Pored mnogih standardnih funkcija Firefoxa, kao što su mogućnost obeležavanja stranica i analiziranje izvora preko integrisanog alata za web programere, Tor pretraživač takođe uključuje  jedinstvenu funkciju. Jedna od ovih komponenti je Torbutton, na adresnoj traci pregledača. Torbutton vam omogućava da modifikujete određena podešavanja proxy-a i bezbednosti. Najvažnije, pruža mogućnost prelaska na novi identitet – a samim tim i na novu IP adresu – jednostavnim pritiskom miša.

PROTON

ProtonMail je end-to-end šifrovana usluga e-pošte koju su 2013. godine u Ženevi, Švajcarskoj osnovali naučnici koji su se sastali u istraživačkom centru CERN. ProtonMail koristi šifrovanje na strani klijenta za zaštitu sadržaja e-pošte i korisničkih podataka pre nego što se pošalju na ProtonMail servere, za razliku od drugih uobičajenih dobavljača e-pošte kao što su Gmail i Outlook.com. Usluzi se može pristupiti putem klijenta za veb poštu, mreže Tor ili preko namenskih iOS i Android aplikacija.

ProtonMail vodi Proton Technologies AG, kompanija sa sedištem u kantonu Ženeva. Njegovi serveri se nalaze na dve lokacije u Švajcarskoj, van nadležnosti SAD i EU. Kompanija takođe upravlja ProtonVPN, VPN uslugom. ProtonMail je inicijalno finansirao kampanjom masovnog finansiranja. Iako je podrazumevano podešavanje računa besplatno, uslugu podržavaju opcionalne usluge koje se plaćaju. U početku samo sa pozivnicom, ProtonMail se otvorio za javnost u martu 2016. Od januara 2017. godine, ProtonMail je imao preko 2 miliona korisnika, a porastao je na preko 5 miliona do septembra 2018. i preko 10 miliona do kraja 2018. godine.

SIGNAL

Signal je najčešći izbor svih koji žele maksimalnu bezbednost. To je neprofitna, open-source platforma, koja se smatra bezbednijom od većine ostalih sistema za razmenu poruka. Svi razgovori su potpuno enkriptovani automatski, kao i meta podaci vaših poruka, što znači da čak i organi koji imaju pristup nalogu, ne mogu dobiti listu kontakata sa vašeg uređaja, niti mogu videti s kim i kada razgovarate. Dakle, niko ne može videti vaše poruke. Poruke mogu biti podešene da se samounište i mogu se slati anonimno.

Osim što je sadržaj poruka šifrovan, možete podesiti da poruke nestaju nakon nekog vremena. Osim toga, Signal praktično ne prikuplja podatke o svojim korisnicima. Jedinu informaciju koju date aplikaciji je vaš telefonski broj, a kompanija čak radi na načinu da to odvoji od korišćenja Signala stvaranjem šifrovanih servera za kontakt. Ako policija “pokuca na vrata Signala” radi podataka o korisnicima neće imati šta da nađu. Jedan od razloga što ne prikuplja podatke je taj što je Signal neprofitna organizacija, a ne profitna kompanija. Nema oglašavanje, pa nema ni razlog za praćenje korisnika. Umesto toga, finansira se kroz donacije i privatne investicije.

Signal je dobio značajan publicitet nakon najave Vocapa, a javne ličnosti, uključujući Ilona Maska podržali su ovu aplikaciju. Mask je na Tviteru preporučio korisnicima da korite Signal, što je imalo neočekivani neželjeni efekat skoka akcija pogrešne kompanije Signal Advans za 11.700 odsto.

DUCKDUCKGO

Svakog dana smo svedoci narušavanja privatnosti u raznim oblicima. Ono što najviše smeta korisnicima pretraživača, kao što je Gugl, takođe spada u narušavanje privatnosti. Skoro svako od nas je imao neko ružno iskustvo s Guglom, pogotovu kada su mobilne aplikacije u pitanju.

DuckDuckGo je alternativa svim pretraživačima jer potpuno drugačije funkcioniše nego neki koje odlično znamo. Pitanje je dana kada više neće biti alternativa, već pravi pretraživač u svkodnevnoj upotrebi. Treba samo biti strpljiv i raditi na njegovoj dopuni podataka. Dobra stvar je u tome što možete pretraživati bilo šta i postati član bilo kojeg sajta, portala ili mreže, a da se vaši podaci ne zloupotrebljavaju i da vas ne iznenađuju konstantno s nekim porukama, kao što radi Gugl.

Objavio: Vujić Dejan
Izvor: Aleksandar Gavrilović; FOSS; Wikipedia; Internet Zanatlija; Aiku; Blic

You May Also Like