Koliko je opasna 5G mreža?

Peta generacija mobilnog interneta, čuvena 5G mreža od trenutka kada je najavljena izaziva brojne kontroverze. Za kratko vreme je ideja koja bi trebalo da omogući tehnološki napredak okarakterisana kao sumnjiva i opasna po život, a priče o 5G internetu praktično postale teorije zavere. Mutacije, tumori, uništavanje prirode i ekosistema, pomor ptica… samo su neke od “opasnosti” koje su kritičari upotrebe ovog vida nove tehonologije upleli u priču o 5G mreži, koja je ubrzo dobila i novo ime – mreža smrti.

Šta je 5G mreža?

Istraživanja korisnika su pokazala da veliki broj njih uopšte ne zna šta je 5G mreža i šta su njene karakteristike. 5G je zapravo peta generacija mobilnih telekomunikacijskih mreža. 5G dolazi deset godina nakon što smo upoznali 4G, sa glavnim ciljem povećavanje brzine prenosa podataka, kao i podržavanje velikog broja uređaja istovremeno. Prve 5G mreže počele su da rade 2020. godine i očekuje se njihova ekspanzija u narednom periodu. Nova tehnologija trebalo bi da postavi temelje za bolje umrežavanja raznih vrsta pametnih uređaja, “Internet of Things” (IoT). Takođe, veliku ulogu 5G imaće u razvoju autonomnih automobila.

Kako radi 5G mreža?

Kod 5G mreže signal se prostire putem novih radio-talasa, koji zahtevaju unapređivanje radijske i druge opreme u ćelijskim tornjevima. Postoje tri različite metode za izgradnju 5G mreže, u zavisnosti od vrste sredstava koju bežični nosač ima:

  • Niskopojasnu mrežu (velika pokrivenost, ali je brža samo za 20 odsto od 4G mreže),
  • Visokopojasnu mrežu (izuzetna brzina, ali signal se ne rasprostire dobro I teško prolazi kroz tvrde površine) ili
  • Srednjepojasnu mrežu (pravi balans između brzine i pokrivenosti).

Za dobro funkcionisanje 5G mreže mora da se instalira mnogo malih ćelija u bandere, ulične svetiljke, zidove i tornjeve, koje treba da budu na relativno maloj udaljenosti jedna od druge. Zbog toga se 5G mreža najčešće razvija u svakom gradu svojim tempom.

Opasnost od 5G mreže

Elektromagnetno zračenje koje koriste sve tehnologije mobilne telefonije navelo je neke ljude da se zabrinu zbog veće opasnosti po zdravlje, uključujući izazivanje nekih tipova raka. Više na elektromagnetnom spektru, daleko iznad onih frekvencija koje koriste mobilni telefoni, postoje očigledni rizici po zdravlje od dužeg izlaganja. Sunčevi ultraljubičasti zraci spadaju u ovu štetnu kategoriju i mogu da izazovu rak kože. Postoje stroga savetodavna ograničenja čak i za nivoe višeg energetskog zračenja kao što su medicinski rendgen i gama zraci, od kojih oba mogu da dovedu do štetnih posledica po ljudsko telo.

Tehnologija 5G zahteva mnogo novih releja, stubova koji odašilju i primaju mobilne telefonske signale. Ali najvažnije od svega, zbog toga što ima više predajnika, svaki od njih može da radi na nižem stepenu snage nego prethodna 4G tehnologija, što znači da je stepen izloženosti zračenju od 5G antena manja. Deo spektra mreže 5G dozvoljenog prema međunarodnim smernicama potpada pod opseg mikrotalasa. Mikrotalasi stvaraju toplotu u predmetima kroz koje prolaze. Međutim, na nivou koji se koristi za 5G (i ranije mobilne tehnologije), efekti zagrevanja nisu štetni.

Za korišćenje 5G mreže EU odredila je korišćenje sledećih frekvencijskih pojaseva: 700 MHz, 3.4 – 3.6 GHz i 26 GHz. S obzirom na činjenicu da je Srbija frekvencijski pojas 700 MHz dodelila sistemu zemaljske televizije DVB-T2, u početku će se koristiti frekvencijski pojas od 3.4 do 3.6 GHz. Problem kod zračenja može nastati kada dolazi iz više izvora, a upravo će se to neko vreme događati u prelaznom periodu. Naime, u nekom će trenutku za korisnike biti dostupna 2G, 3G, 4G i 5G mreža – što znači da će se zračenje akumulirati. Ipak, takav period prelaska neće trajati dugo jer prilično je izvesno da će se 2G uskoro ugasiti.

Izvor: Media&ReformBlic021
Objavio: Vujić Dejan
You May Also Like