Koliko su opasni gotovi krediti?

Hands holding credit card and using laptop. Female hands making online payment. Purchase and Buy online. Online shopping. Business infographic

Kompanije žele da vašu neiskorišćenu kreditnu liniju pretvore u gotovinu koju možete pozajmiti za stvari poput popravki kuće ili neočekivanih troškova. Ali prihvatanje ove ponude zajma možda nije najbolji izbor za vaš novčanik ili kreditnu ocenu.

Krediti na kreditnim karticama su brzi, prikladni i jeftiniji od gotovinskih avansa. Ali stručnjaci za lične finansije kažu da su zajmovi i dalje skupi i mogu smanjiti vaše kreditne rezultate, što otežava dobijanje kredita sa niskim kamatnim stopama u budućnosti.

Pre nego što prihvatite ovaj naizgled jednostavan način da dobijete novac, razmislite o rizicima i uporedite svoje alternative.

Kako funkcioniše zajam na kreditnoj kartici

„Veoma je primamljivo jer je tako brzo i lako, bez primene“, kaže David Rae, sertifikovani finansijski planer sa sedištem u Los Angelesu. „Ako ste već dužni, to može da prouzrokuje sneg i postane veliki problem.“

Iznos koji možete pozajmiti zavisi od toga koliko imate kreditne linije na raspolaganju. Jednom kada odaberete iznos zajma i rok otplate, izdavalac prenosi gotovinu na vaš bankovni račun u roku od nekoliko dana. Zajmovi imaju uslove otplate od jedne do pet godina, a mesečne otplate dodaju se na minimalni iznos dospelog plaćanja na vašoj kartici. Imati različite vrste kredita u izveštajima može pozitivno uticati na vaše rezultate. U ovom slučaju, „nema dodatne koristi za vaš kreditni rezultat, osim što imate samo kreditnu karticu i izvršite uplatu“, kaže Rae.

Možete da nastavite da koristite svoju kreditnu karticu, ali želećete da pratite stanje i ostanete ispod kreditnog ograničenja kako biste izbegli skupe naknade. Takođe nećete dobiti povrat gotovine, milje ili bodove zajmom.

Troškovi i rizici

Rae savetuje da zajmove treba uzeti u obzir samo za hitne troškove ako nemate ušteđevinu, a ne za diskrecionu kupovinu. „Ako pokušavate da rezervišete odmor ili kupujete odeću, ne bih preporučio ovaj proizvod“, kaže on. Krediti na kreditnim karticama mogu koštati manje od gotovinskih avansa, ali nisu jeftini.

Uzimanje kredita takođe povećava vašu stopu iskorišćenja kredita – koliko se vašeg kreditnog limita koristi. Većina finansijskih stručnjaka preporučuje da ukupna upotreba bude ispod 30%. Ovaj zajam može vas gurnuti iznad tog praga i smanjiti kreditni rezultat.

Alternative

Kad god pozajmite, uporedite kamatne stope na više opcija zajma i razmotrite funkcije koje grade vaš kredit ili nude fleksibilni raspored plaćanja.

Lični zajmovi mogu nuditi niže stope, posebno ako imate odličan kredit i veće iznose kredita. Oni se takođe prikazuju kao zasebni računi u vašim kreditnim izveštajima, pomažući vam da diverzifikujete svoje račune i ukazuju na to da možete da se bavite različitim vrstama kredita, na kraju podižući vaše rezultate.
Ako se kvalifikujete, 0% APR kreditna kartica je beskamatni zajam, sve dok uplaćujete sredstva pre isteka perioda uvodne ponude. Takođe, ovom kreditnom karticom možete da povratite novac ili nagrade za putovanja.
„Ako budete mogli da dobijete kreditnu karticu bez kamate i isplatite je u roku, biće vam finansijski mnogo bolje“, kaže Rae.

Objavio: Vujić Dejan
Izvor: nerdwallet

You May Also Like