Priče sa Fakulteta

Komunikacija sa profesorima: osnovne akademske informacije za brucoše

Većina studenata će vam reći da su naišli na neku vrstu barijere i zaziranja od obraćanja i komunikacije sa profesorima na početku osnovnih akademskih studija. Neki ovo brzo savladaju, međutim, dosta studenata i kasnije tokom studija ima pritisak kada treba da se javi na konsultacije ili otkuca mejl profesoru. Bilo kako bilo, to je neophodan korak u vašem akademskom uspehu i karijeri. Ova komunikacija može biti usmena ili pismena i zahteva određene veštine i pristup kako bi bila uspešna, ali i pored toga bitno je da se odvija prirodno i bez pritiska. U ovom blogu pričamo upravo o komunikaciji između profesora i studenata, kako bismo pomogli budućim brucošima u savladavanju potencijalnih barijera i nedoumica na početku osnovnih akademskih studija.
Komunikacija je generalno u životu veoma bitna i može predstavljati koristan alat za otvaranje različitih mogućnosti u životu. Međusobna komunikacija sa kolegama studentima je važna zbog razmene iskustava, materijala, znanja i zajedničkog savladavanja gradiva. Kvalitetna komunikacija sa prijateljima pomaže u opuštanju, informisanju i sjajnom provođenju zajedničkog vremena. Dobra komunikacija sa profesorima donosi nove vidike, omogućava lakše polaganje ispita i ima pozitivan uticaj na percepciju života i karijere nakon fakulteta.
Profesori su ljudi kao i svako drugi, sa svojim željama, temperamentom, raspoloženjem, osećanjima, uspesima, problemima, porodicama, prijateljima, vrlinama i manama. Oni su tu da prenesu svoje znanje i iskustvo i da vam pomognu da postanete uspešni u poslu i odabranoj oblasti. Potrebno je imati poštovanje prema njima, ali ne treba ih se plašiti, čak i ako su strogi. Predrasude o profesorima su često neistinite i ne bi trebalo slepo verovati u iste. Ako se pristupi komunikaciji sa njima sa sigurnošću i osmehom, oni će biti spremni da pomognu u polaganju ispita i savladavanju gradiva. Profesori su tu zbog vas i koliko god vi njima budete pružili poštovanja, oni će vam najmanje toliko uzvratiti. Nemojte se iznenaditi ukoliko vam profesori sa fakulteta budu persirali, jer je to najčešći slučaj, premda vas već, samim tim što ste se opredelili za usavršavanje u oblasti koju oni proučavaju, smatraju kolegama i vrednim njihove pažnje.

Usmerena komunikacija sa profesorima

Svaki student treba da pita profesora na predavanju ili vežbama sve što ga zanima. Treba saslušati predavanje pažljivo i pratiti sugestije profesora. Neki profesori će vas savetovati da saslušate jedan deo predavanja, pa će naknadno izdvojiti vreme za pitanja, dok će vam drugi dati slobodu da ih prekinete kad god, kako biste pitali nešto dodatno. I jedan i drugi način treba da protekne kulturno, bez ometanja profesora ili drugih kolega. Najjednostavniji način za ovo je da podignete ruku kako biste profesoru dali znak da želite nešto da kažete i profesor će vas sigurno upitati čim bude vreme za to. Ukoliko komunicirate na predavanjima, ne samo da saznajete odgovor u najkraćem mogućem roku i percipirate stvari na ispravan način tokom predavanja, već i pokazuje zainteresovanost, što profesor može da ceni. Svaki profesor voli da oseti da je njegovo predavanje uspešno, a jedini način da to sagleda je da čuje i vaš način razmišljanja i primeti trud i pažnju od strane studenata. Prisustvo na nastavi i interaktivno učestvovanje u istoj je, takođe, jedan vid ukazivanja poštovanja profesorima. Pitajući ili odgovarajući na postavljeno pitanje pomažete pružiti priliku profesoru da vas upozna, zapamti i oseti vaš potencijal. Nemojte brinuti o tome da li će vaš odgovor biti sigurno tačan, već budite hrabri i iskažite svoje mišljenje, ako vi smatrate da je ispravno. Razmena mišljenja i interakcija su važni za učenje i pomažu profesoru da zapamti vaš trud. Naravno, treba izbegavati neprimereno ponašanje koje vas, profesora i vaše kolege može dovesti u neprijatnu situaciju, poput pravljenja buke, prekidanja, smejanja, postavljanje pitanja koja nisu vezana za trenutnu temu. Trudite se da vaše izlaganje bude konstruktivno, držite se teme i pazite na vreme. Vremenom ćete se osloboditi i rutinski ćete ulaziti u ulogu komunikacije na ozbiljnom, profesionalnom i nivou maksimalnog poštovanja sagovornika bez treme, što će vam kasnije dosta olakšati u poslovnom svetu i komunikaciji sa klijentima, poslodavcima, kupcima, itd.

Pismena komunikacija

Ponekad nećete biti u mogućnosti da sve što vas zanima pitate na predavanjima. Takođe, tokom studija je potrebno dosta materijala razmeniti sa profesorima putem mejla. Bićete u situaciji da treba da pošaljete seminarski, elaborat ili neku drugu vežbu profesoru putem mejla.
Neophodno je da budete formalni prilikom pisanja mejla, da poštujete pravopis i da budete kratki, jasni i konkretni. Uvek potpisujte poruke i poštujte formu mejla. Poželjno je napisati naslov mejla takav da profesor zna o čemu je reč čim otvori mejl. Obavezno je da napomenete naziv predmeta, jer su proferi često angažovani na više različitih predmeta. Potpis treba da sadrži vaše ime, prezime, godinu studija, grupu slušanja predavanja i broj indeksa. Takođe, ukoliko šaljete neki fajl u prilogu, potrebno je da naglasite u tekstu mejla šta se nalazi u prilogu. Poželjno je da imenujete fajl koji ste poslali kao naziv projekta, uz vaše ime i prezime i broj indeksa.
Ako ne dobijete odgovor, to ne znači da neko ne želi da vas sasluša. Profesori su često preopterećeni i može im promaći vaša poruka. Proverite da li imate željenu informaciju na sajtu predmeta pre slanja mejla. Kao i kod usmene komunikacije, i ovde je važno da prilikom obraćanja profesorima ili kolegama budite prijatni, iskreni i otvoreni. To može pomoći da vaše studiranje bude uspešnije.

Konsultacije

Ako niste stigli na predavanjima da pitate sve što vas zanima ili ako niste skupili hrabrosti za taj korak pred ostalim kolegama, postoji još jedan vid komunikacije sa profesorima, a to je zakazivanje konsultacija. Ovo je veoma bitna mogućnost dodatnog sticanja znanja. Često su konsultacije preporučene i od samih profesora i obično svaki profesor izdvoji određeni termin u toku nedelje kada je najpoželjnije da se održe konsultacije. Kako biste bili pristojni, iako postoji izdvojen termin za konsultacije, nemojte se tek tako nenajavljeni pojaviti u kabinetu profesora, već, posle predavanja priđite profesoru i pitajte ga da zakažete konsultacije i obavestite ga ukratko o čemu želite da razgovarate. Naravno, možete se obratiti za zakazivanje konsultacija i putem mejla, po istom principu.
Ukoliko ste se najavili i zajednički sa profesorom odredili vreme, obavezno budite tačno na vreme u njihovom kabinetu, a ako dođete u situaciju da ipak ne možete otići u dogovorenom terminu, obavestite profesora o tome i izvinite se, jer tako pokazujete da poštujete njihovo vreme i vreme drugih kolega, koji možda čekaju na red za zakazivanje svog termina.
Dođite sa spremljenim pitanjima i entuzijazmom koji pokazuje da stvarno želite da naučite i dobićete odgovor na svako pitanje koje vas muči. Ako vam je potreban savet za učenje gradiva iz nekog predmeta koji vam nikako ne ide, nemojte da se ustručavate, već zakažite konsultacije i otvoreno pričajte sa asistentom ili profesorom i oni će vam dati savet kako da prebrodite problem i položite ispit. Bitno je da u komunikaciji sa njima budete otvoreni, iskreni i da pokažete želju za znanjem i da vas zanima to što imaju da vam ponude. Nosite osmeh sa sobom svuda i sve će se odvijati još lakše. Nemojte se stideti i misliti da je neki problem u vama. Svakom nešto ide bolje, a nešto lošije i upravo su profesori i asistenti tu da vam približe što više mogu gradivo i da vam prenesu znanje i razjasne nedoumice koje imate.
Izvor: MEF

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *