Priče sa Fakulteta

Šta rade naši studenti nakon diplomiranja?

Brankica Gvozdenić se na Fakultet zdravstvenih i poslovnih studija Univerziteta Singidunum u Valjevu upisala 2013. godine na smer Turizam i hotelijerstvo. O tome, šta joj je Fakultet doneo i kako se snašla nakon diplomiranja, Brankica govori za FZP Blog.

Zašto si upisala baš FZP?

Budući da sam završila smer turistički tehničar u Ekonomskoj školi Valjevo, želela sam da nastavim u istom smeru i upisala se na FZP.

Da li si učestvovala i organizovala dodatne aktivnosti na Fakultetu?

Nikada nisam bila tip koji će da sedi, uči i da se zadovoljava time, tražila sam druge aktivnosti kako bih učinila svoje studije zanimljivim i više nego korisnim. Rado sam se odazivala profesorima na poziv da se priključim volontiranju, predstavljanju fakulteta, takmičenjima i smatram da mi je to najviše pomoglo da sazrim i shvatim šta zaista volim i u čemu sam dobra.Osim toga,to mi je otvorilo mnoga vrata kao što je i odlazak na studije u Sloveniju na jedan semstar.

Kakve mogućnosti ti je donela stipendija na Fakultetu?

Nijedan moj trud nije prošao nezapaženo, tako da sam bila stipendista fakulteta, što mi je uvek davalo motivaciju da se još više uključim u dešavanja u okviru univerziteta.

Kakav si imala odnos sa profesorima?

Čitavo moje iskustvo na fakultetu ne bi bilo takvo da nisam imala zaista sjajan odnos sa profesorima i asistentima. Osim što su uvek bili tu za pomoć oko predavanja, mi smo za njih bili individue kojima su se detaljno posvećivali. Nismo bili broj u indeksu kog će oceniti i pustiti dalje, nego su nas dobro upoznali i trudili se da nas usmeravaju i izvuku iz nas najbolje.

Kakva si iskustva imala kao student na razmeni?

Kada mi se pružila šansa za odlazak u Sloveniju kako bih jedan semestar provela na Fakultetu za Turizam u Brežicama, bez preteranog razmišljanja sam podnela zahtev i nakon par dana mi je stigao mail da sam primljena. Moja poslednja godina studija, znala sam da mora biti nezaboravna i bila je. Krajem septembra uz tri kofera, malo suza i puno uzbudjenja krenula sam ka novoj avanturi. Slovenija je bila sve ono što sam zamišljala a dobila sam i mnogo više od toga. Studira se po veoma sličnom principu kao na FZP, dosta je interaktivno, puno istraživanja, pisanja, praktičnih primera.. Ljubaznost ljudi, kolega i osoblja hostela u kome sam živela me kupilo još u prvim danima mog boravka, odmah sam znala da je to najbolja odluka koju sam mogla da donesem. Naravno, jedna vrata otvaraju druga pa sam još za vreme studija skočila do Zagreba na tronedeljnu praksu u marketinškoj agenciju gde sam potvrdila svoju ljubav prema marketingu i još veću prema ljudima. Živeli smo zajedno, srbi, crnogorci, bosanci, hrvati… živeli, uživali i rušili sve predrasude. Iskrostite svaku priliku, nemojte se plašiti novih i nepoznatih stvari jer vam mogu doneti najvrednija iskustva.

Nakon diplomiranja, posle koliko vremena si se zaposlila?

Nakon studija zaposlila sam se vrlo brzo, zapravo ja sam radila i za vreme fakulteta na svojoj četvrtoj godini kao demonstrator na smeru Marketing usluga. Diploma je stigla, odmorila sam dva meseca i počela da radim u Telenoru, gde sam nakon sedam meseci napredovala i postala Shop Lider i počela da vodim svoju poslovnicu uz još jednog zaposlenog.

Koliko ti je Fakultet pomogao u obrazovanju i obavljanju svoh posla?

Smatram da iako se ne bavim poslom u svojoj struci, fakultet mi je pomogao da odrastem, shvatim šta volim, steknem znanje i veštine koje mogu konkretno da primenim u poslovnom svetu.

Šta bi preporučila budućim brucošima?

Kao što je meni jedan drugar prilikom upisivanja rekao “Koliko se daš fakultetu, očekuj od njega duplo.” U mom slučaju, sa mojim iskustvom pokazalo se i više od toga. Ono što sam uvek govorila je da sedneš naučiš, položiš možeš na svakom fakultetu, to nije poenta studiranja na FZP, poenta je da stekneš znanje i veštine koje će te nakon te četiri godine razlikovati od ostalih kolega i dati ti prednost kod poslodavca ili čak u tebi probuditi želju da i sam postaneš poslodavac.

Autor: Dejan Vujić

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *