Večita debata među korisnicima: iOS ili Android

iOS je mobilni operativni sistem kompanije Apple. Prvobitno je razvijen za Iphone, a kasnije i za iPod touch, Apple TV… Apple ne dozvoljava pokretanje iOS Sistema na hardveru drugih proizvođača i  to su osnovne informacije o iOS – u.

Android je mobilni operativni sistem kompanije Google zasnovan na Linux jezgru, prvenstveno dizajniran za mobilne uređaje sa ekranom osetljivim na dodir kao što su pametni telefoni i tablet uređaji.

Android i iOS su operativni sistemi mobilnih telefona koji se najviše koriste u celom svetu. Već dugi niz godina se postavlja pitanje koji je od njih bolji, s obzirom na to da se oba konstantno unapređuju i nude sve bolja rešenja za probleme u prethodnim verzijama.

Razlike između Android i IOS sistema očigledne su na prvi pogled. Dovoljno je samo da pogledate poleđinu telefona i odmah će biti jasno da li je reč o Android ili iOS uređaju. Čuvena jabuka, kao jedan od glavnih simbola Apple uređaja, prva je u nizu razlika koja odvaja dva najpoznatija operativna sistema na svetu.

Međutim, dizajn je samo vrh ledenog brega, jer su Andorid i iOS uređaji različiti. Upravo zato ne postoji bez razloga podeljenost i oštra konkurencija.

Dizajn i izgled aplikacija

Android: iako Android ima dosta aplikacija, njega istovremeno koristi dosta različitih marki telefona, sa različitim rezolucijama, pa je nemoguće da se aplikacije prilagode apsolutno svim telefonima. Zato često aplikacije na Androidu mogu izgledati pomalo haotično, mogu imati previše praznog prostora, ili je prostor loše iskorišćen, pa se ne možete snaći na aplikaciji.

Ajfon: Aplikacije na Ajfonu su takve da svaka aplikacija ima savršen dizajn, sve se lepo vidi i snalaženje je prilično jednostavno i intuitivno. Jedino na šta se ljudi ponekad žale jeste što je dizajn samog telefona previše jednostavan i da deluje pomalo sterilno.

Razlike između iOS I Android Sistema – MEMORIJA 

I dok Android ima mogućnost da proširi memoriju telefona jer poseduje slot za microSD karticu, Apple gedžeti su ograničeni. iOS sistemi imaju onoliko koliko memorije koliko ste kupili uz uređaj. Vodite računa pre biranja modela i kupovine. Ukoliko ste ljubitelji fotografija i aplikacija, odaberite telefon ili tablet koji će imati minimum 64 GB interne memorije.

Razlike između iOS I Android Sistema – APLIKACIJE

Android: poznato je da Android telefoni podržavaju neograničeni broj aplikacija, pa možete naći maltene svaku aplikaciju koja vam padne na pamet. Većina tek nastalih aplikacija se prvo pojavi na Androidu iz razlog što su licence jeftinije, a sigurnosne provere nisu toliko stroge. Raznovrsnost aplikacija je svakako prednost za Android.

Ajfon: Apple ima dosta manji broj aplikacija, ali samim tim i manju mogućnost od ulaska virusa i malvera u sistem. Kontrole su stroge i ne može se svaka aplikacija naći na Ajfonu. Prednost je što ćete uvek skinuti tačno onu aplikaciju koja vam je potrebna, bez dosadnih reklama i virusa.

Sigurnost telefona

Jedna od glavnih mana Androida je nedovoljna zaštita od virusa ili malvera. Virusi se lako šire uz skidanje aplikacije, što može izazvati velike probleme u softveru. Android operativni sistem je lako probiti, a zaraženi uređaj može imati trajne posledice. Za razliku od konkurencije, IOS uređaji se smatraju izuzetno stabilnim i zahvaljujući strogim kontrolama ne postoji mogućnost da neki virus dospe u telefon.

Baterija telefona

Iphone telefoni će zadovoljiti i najzahtevnije korisnike kada je u pitanju baterija. Skoro 24 sata mogu da izdrže noviji modeli Apple uređaja. U situacijama kada igrate igrice ili četujete po ceo dan, punjač će vam biti potreban tek kada se umorite od korišćenja gedžeta.

Android se takođe može pohvaliti jakom i izdržljivom baterijom. Jedina razlika je što Gugl uređaji imaju veliku ponudu, pa u zavisnosti od modela zavisiće i jačina baterije. Punjači za brzo punjenje dostupni su samo Android korisnicama, dok iOS ljubitelji neće moći da instant napune telefon.

Sinhronizacija uređaja

Android: da biste povezali android sa drugim uređajima, kao što su TV ili laptop biće vam potreban bar minimum znanja o tehnologiji. Dobra stvar je što skoro sve uređaje možete povezati, bez obzira na njihovu marku.

Mana je što kada se kupi nov telefon morate čuvati i prebacivati sve podatke, što ume biti frustrirajuće jer je gotovo izvesno da ćete neke sadržaje izgubiti.

Ajfon: Ajfon ima iCloud, koji predstavlja memoriju gde se skladište svi podaci sa vašeg uređaja. Kada kupite novi Ajfon podaci će biti netaknuti. Možete sa lakoćom povezati telefon sa TV-om, laptopom, tabletom, štampačem i sinhronizacija će savršeno raditi.

Mana je što kada imate Ajfon svi drugi uređaji isto moraju biti Apple marke, jer ih je u suprotnom nemoguće povezati. Sve će biti sinhronizovano samo ako imate iMac, iPad, jer su svi ti uređaji povezani na iCloud. Takođe, s obzirom na to da u Srbiji velika većina koristi Android telefone, oprostite se od prebacivanja slika blututom i uparivanja telefona. Dakle, sinhronizacija jeste dobra ali samo unutar sistema, a sistem je zatvoren.

Cena

S razlogom je u Srbiji veći broj korisnika Android uređaja, jer su cene ovih telefona znatno niže i telefoni su dostupni skoro svima. Sa Apple tehnologijom situacija je dosta drugačija. Apple uređaji su jeftini jedino u tri slučaja. Modeli su stariji, imaju neki sitan kvar ili je neka prevara u pitanju.

Da li ćete se opredeliti za Android ili iOS, zavisi isključuvo od ličnih želja i potreba.

iOS uređaji su odlični za sve koji žele elegantan dizajn i vrhunske karakteristike. Sa druge, Android je za osobe koji žele da prođu jeftinije, bitno im je da imaju na raspolaganju više aplikacija i jednostavniji operativni sistem. Jedan od najprodavanijih Android uređaja su Samsung telefoni vrhunskih performansa.

Svaka roba ima svog kupca, stoga i Android i iOS su dobri na svoj način i svako će koristiti ono što mu više odgovara. 

Objavio: Mila Marinković
Izvor: otkup-telefona.rs; akter.rs; Wikipedia

You May Also Like